kisregény

egypoharviharA kisregény címe, vagy mottója akár a szocializmus végnapjai is lehetne. A történet Budapesten játszódik az l986 - 89 - es években, amikor már mindenütt megérett a helyzet a gyökeres társadalmi, politikai, gazdasági változásra, de a “létező szocializmus” megkövült káderei végső erőiket megfeszítve küzdenek bármiféle változtatás ellen. A helyszín egy társadalmi szervezet központi székháza, afféle politikai káder lerakóhely, ahonnét a bármiféle irányításra alkalmatlan vezetők irányítanak bármiféle tevékenységre alkalmatlan szervezeteket.

E vezetők kinevezésének egyetlen kritériuma a feltétlen politikai hűség volt, így aztán a munkájuk nagy része is a katona zubbonyos, munkásór nadrágos vadászatokban merült ki, ahol a helyi vadásztársaság tagjai voltak a hajtók. Estétől reggelig meg ki lehetett próbálni a fiatal titkárnők és egyéb nőnemű munkatársak alkalmasságát a fényűzően berendezett vadászházakban.

Az egyik ilyen szervezet, a Tudományos Fórum újságjához kerül szerkesztőnek Kun István, aki komolyan veszi a feladatát, s ezáltal rögtön szembe is kerül a főnökeivel. Ellenzékiséggel, a szocializmus elveinek elárulásával vádolják, s mindent megtesznek azért, hogy ketté törjék a karrierjét. A történet egy tüntetéssel végződik, melyen Kun István viszi a “Duma helyett tetteket!” feliratú transzparens egyik tartórúdját.

Megrendelhető az emlékkötet!

hazatertliliomok

Születésének 75. évfodulóján válogatás jelent meg a szerző legsikeresebb írásaiból.
MEGRENDELHETŐ IDE KATTINTVA

Mottó

agoston szlogen2