A plüss garnitúra
két részes bohózat

Az értékválság és a karriervágy olykor fura dolgokra készteti az embert. Ez esetben arra, hogy három pesti értelmiségi ( középiskolai tanár, vegyészmérnök, genetikus ) szerény jövedelmű és csekély társadalmi elismerést nyújtó hivatását a gyors meggazdagodást és jelentős társadalmi presztízst ígérő birkapásztori foglalkozásra cserélje. Az ügy iránti lelkesedésüket az sem lankasztja, hogy az új szakmájukat - melynek lényegéről és gyakorlatáról halvány fogalmuk sincs - egy isten háta mögötti alföldi tanyán kell gyakorolniuk.

 

Gyors és minden realitást nélkülöző elhatározásukat még gyorsabb tett követi. Eladják a tanár lakását és kopott bútorait, hogy az így megszerzett tőkével megalapíthassák a kisvállalkozásukat, melytől óriási és azonnali hasznot remélnek. A cselekményt némileg bonyolítja, hogy a tanár és a genetikusnő ( civilben elkényeztetett, épp hamvát vesztő professzorné és csinosnak mondott szomszédasszony ) között dúló szerelmi kapcsolatba időnként ” beletéved” a mérnök és a becsüs is. A deres halántékú, de fiatalos energiákkal bíró professzor bölcs belenyugvással szemléli a történteket, s hivatali kapcsolatait latba vetve segíti házsártos neje újkori karrierjének kiteljesedését. Már csak azért is, mert közben sikerül egy jóval fiatalabb titkárnővel helyettesítenie. Így a szerelmi háromszög kiteljesedik, sőt mondhatni hatszögletűvé válik.

Alsópusztán a hozzá nem értés sok nevetséges helyzetet teremt, amit igyekeznek a maguk hasznára fordítani a helybéliek. Az anyagi csődöt még a genetikusnő asszonyi praktikái se tudják elhárítani. Újra a professzor segít. Az anyagi összeomlást elkerülik ugyan, de a feleségét haza kell vinni. A fiatal titkárnő marad. Mindenki megkapja a magáét, csupán Lajos, a tanár sóhajt föl mélabúsan a végén a neki ígért plüss garnitúráért.

Megrendelhető az emlékkötet!

hazatertliliomok

Születésének 75. évfodulóján válogatás jelent meg a szerző legsikeresebb írásaiból.
MEGRENDELHETŐ IDE KATTINTVA

Mottó

agoston szlogen2